Populärvetenskaplig sammanfattning

Rots är en bakteriell sjukdom som orsakas av bakterien Burkholderia mallei. Det är framför allt hästdjur som drabbas och åsnor och mulor bedöms vara känsligast för infektionen, och därefter hästar. Flera andra djurslag kan infekteras, så som kameler, små idisslare, vilda kattdjur och hunddjur men det är inte alls lika vanligt förekommande. Rots är en så kallad zoonos vilket betyder att även människor kan smittas. Under första världskriget användes bakterien i biologisk krigsföring och både hästar och människor drabbades.

Djur som infekteras kan drabbas på olika sätt då det finns fyra olika presentationer av sjukdomen. Dels kan infekterade djur vara asymtomatiska vilket betyder att de inte visar några kliniska tecken på sjukdom alls men kan ändå smitta andra. Djur som visar tecken på sjukdom kan ha en hudform med varbölder, hosta och feber. Om djuret får den nasala (näshåle) formen får de ofta hög feber, ett tjockt och varigt näsflöde, aptitlöshet och ansträngd andning. Den nasala formen kan sprida sig till lungorna och orsaka lungformen av rots med hosta, ansträngd andning, apitlöshet och ibland diarré. Tyvärr dör många av de djur som insjuknar i rots. Behandling är inte aktuellt under svenska förhållanden och det finns inget vaccin.

Rots är en mycket smittsam sjukdom och bakterien utsöndras i kroppsvätskor, träck och även i utandningsluften från infekterade djur. Smitta mellan djur kan ske direkt från djur till djur genom nära kontakt, eller indirekt genom att till exempel foder, vatten eller utrustning har kontaminerats med till exempel luftvägssekret från ett infekterat djur. Rots finns inte i Sverige och har utrotats från stora delar av världen så som Europa, Australien och Nordamerika genom att djur provtagits, smittade djur har avlivats och noggrann importkontroll. Länder i Mellanöstern (Iran, Kuwait), Asien (Kina, Nepal och Indien), Afrika (Ghana och Eritrea) och Sydamerika (Brasilien) har löpande sporadiska fall av rots hos framför allt hästdjur, men även hos vilda djur och kameler. Närmare Europa så har rots rapporterats i Turkiet senast 2019 och 2020. Sjukdomen påvisas sporadiskt hos hästdjur i länder som tidigare ansetts som fria och det är genom resande hästar från områden där smittan finns som sjukdomen framför allt kan spridas. Under 2014 testade till exempel en häst positivt vid en exportkontroll i Tyskland.  

Sjukdomen är anmälningspliktig i Sverige och veterinärer som misstänker rots ska omgående isolera djuret och ta direktkontakt med länsveterinären samt tjänsteman i beredskap på Jordbruksverket eller SVA för att diskutera fortsatta åtgärder.