Klinisk bild

Det finns fyra presentationer av rots.

  • Asymtomatiska bärare: inga kliniska tecken på sjukdom men djuret kan fortfarande smitta andra djur och människor.
  • Kutan form: Kallas ”Farcy” på engelska.Fasta hudknutor och bölder längs lymfbanorna ses och bölderna kan spricka upp med fistlar i huden. I inre organ så som lever och mjälte kan granulom ses. Ofta en kronisk process.
  • Nasal form: Börjar ofta med hög feber, anorexi, dyspné och hosta. Illaluktande, mukopurulent och ibland blodblandat näsflöde kan utvecklas och ett purulent okulärt flöde ses ibland. Bölder i nässlemhinnan kan utvecklas till sår som läker med typiska stjärnformade ärr. Regionala lymfknutor svullnar upp och de kan ibland spricka. Den nasala formen sprids ofta till lungorna.
  • Lungform: De kliniska symtomen varierar från lindriga till kraftiga. Hög feber, anorexi, dyspné och hosta kan ses och abscesser kan utvecklas i lungorna. Akut pneumoni och septikemi leder ofta till döden.

Tidiga kliniska symtom kan vara ospecifika, till exempel ett seröst näsflöde, avmagring, nedsatt aptit och ödem. Därefter blir näsflödet tjockare, mer mukopurulent och käklymfknutorna kan bli förstorade.

Även diarré och polyuri kan förekomma.Kroniska fall kan visa olika grad av andningssvårigheter, avmagring och en glanslös hårrem.

Kliniska fall har ofta en kombination av de tre formerna (kutan, nasal och pulmonell) och kan vara subakuta till akuta eller kroniska. Den nasala och pulmonella formerna tenderar att vara akuta, medan hudformen är en kronisk process. Åsnor och mulor utvecklar oftast en akut form av sjukdomen där mulor verkar vara något mindre känsliga, med en långsammare sjukdomsutveckling jämfört med åsnor. Djur med en akut form av rots dör oftast inom några dagar till veckor. Hästar, till skillnad från åsnor och mulor, utvecklar vanligen en kronisk form av sjukdomen. En latent form av rots, med kliniska symtom som näsflöde och andningssvårigheter har också beskrivits.