Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Klassisk svinpest är en virussjukdom som drabbar svin, såväl tama som vilda, och orsakas av ett s.k. pestivirus. Sjukdomen förekommer i stora delar av världen, men i Sverige påvisades sjukdomen senast 1944. Inom EU uppträder sjukdomen alltmer sällan och då framför allt vad gäller vildsvin. Flera utbrott hos domesticerade svin rapporteras dock från nyanslutna medlemsstater där bekämpningsåtgärder satts in.
Den kliniska bilden vid svinpest kan variera kraftigt, från mycket milda symtom till akuta dödsfall. Vid den typiska bilden får grisarna mycket hög feber (upp till 42ºC) med kraftigt stört allmäntillstånd och upphörd foderlust. Svinen ligger ofta tätt samman i grupper och stapplar när de tvingas gå. Centralnervösa symtom såsom kramper, skakningar och förlamningar kan också ses. Röd-lila områden i huden, som uppstår på grund av kärlskador, är ett annat vanligt fynd vid akut svinpest. Dödligheten kan vara 90-100%. Det förekommer dock varianter av svinpest där förloppet är mer utdraget och de mest framträdande tecknen på sjukdom kan då vara reproduktionsstörningar och allmänt dålig produktion och ökad sjukdomsförekomst i besättningen. Symtombilden är densamma som vid afrikansk svinpest.
Smittspridningen sker främst via direktkontakt mellan djur, men även indirekt överföring via t.ex. personer, transportbilar, redskap, sperma m.m. förekommer. Vid låga temperaturer kan viruset överleva i veckor till månader i stallmiljö.
Då viruset kan överleva länge i kylt och fryst kött och i många rökta eller saltade produkter är en annan viktig smittväg utfodring med matavfall. Därför är det inom EU förbjudet att utfodra grisar med matavfall av animaliskt ursprung. Två större utbrott i Europa (Holland 1997 och Storbritannien 2000) tros bägge ha initierats genom utfodring av smittat matavfall. Den fortsatta smittspridningen vid dessa utbrott skedde genom direkt eller indirekt kontakt mellan grisar. Direkt eller indirekt kontakt med vildsvin anses också vara orsaken till flertalet utbrott bland vildsvin eller tamsvin inom EU. Vindspridning anses inte förekomma annat än möjligen över mycket korta avstånd.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.