Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.
Övriga benämningar | ||||
Inkubationstid:
Zoonos: Smittämne: Vektor: |
2-14 dagar (ev. längre) Nej Pestivirus Nej |
Int: Lat: Eng: Ty: Fra: |
Classical swine fever (CSF) Pestis suum Swine fever, hog cholera Schwienepest Peste porcine |
Länkar
SVA
Jordbruksverket
Livsmedelsverket
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)
OIE (World organization for animal health)
ProMED-mail, International Society for Infectious Diseases
Allmänt
Svinpest är i sin klassiska form en akut septikemisk viros som främst karakteriseras av feber, blödningar, hög morbiditet och hög mortalitet. Förutom denna dramatiska bild ses även kronisk och mild form där symtomen på sjukdom är mer diffusa. Ofta används beteckningen klassisk svinpest för att skilja denna sjukdom från den afrikanska svinpesten, vars kliniska bild är likartad men som orsakas av ett annat, obesläktat virus.
Svinpest är en av de mest fruktade och mest kostsamma sjukdomarna hos svin. I "Diseases of swine" av Dunne hävdas att svinpestvirus orsakar fler dödsfall hos svin än något annat infektionsagens. Sjukdomen förekommer i stora delar av världen. I Sverige påvisades sjukdomen senast 1944, men inom EU förekommer sporadiska utbrott, dock med minskad frekvens under senare år.
Smittspridningen sker främst via direktkontakt mellan djur, men även indirekt överföring via t.ex. personer, transportbilar, redskap, sperma m.m. förekommer. Vid låga temperaturer kan viruset överleva i veckor till månader i stallmiljö.
Då viruset kan överleva länge i kylt och fryst kött och i många rökta eller saltade produkter är en annan viktig smittväg utfodring med matavfall. Därför är det förbjudet att utfodra grisar med matavfall av animaliskt ursprung. Två stora utbrott i Europa (Holland 1997 och Storbritannien 2000) tros bägge ha initierats genom utfodring av smittat matavfall. Den fortsatta smittspridningen inom dessa utbrott skedde dock genom direkt eller indirekt kontakt mellan grisar. Direkt eller indirekt kontakt med vildsvin anses också vara orsaken till flertalet utbrott bland vildsvin eller tamsvin inom EU. Vindspridning anses inte förekomma annat än möjligen över mycket korta avstånd.
Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help.